WMO Jeugd Noord en Midden-Drenthe

  • Home
  • Contracten en Administratie
    • Resultatenmatrix
    • Handreiking
    • Gecontracteerde zorgaanbieders
    • Evaluatieformulier
    • Formulieren declaratie/verzoek toewijzing jeugdigen AZC
    • Spoedprocedure
  • Toezicht en Kwaliteit
    • Kwaliteitsmanagers
    • Toetsingskader WMO en Jeugdzorg 2019
  • Corona 2021
    • Compensatie omzetderving en meerkosten 2020/2021
  • Jeugdhulp regio Drenthe
  • Mededelingen
  • Contact

Jeugdhulp regio Drenthe

 

 

 

 

Transformatie Jeugdhulp Drenthe – juli 2019

Om de transformatie van de jeugdhulp te bevorderen en balans te brengen in de jeugdhulpkosten is begin 2019 door de Drentse gemeenten en de jeugdhulpaanbieders het Bestuurlijk Transformatie Akkoord Jeugd Drenthe opgesteld. Het akkoord is onderdeel van het Drentse Transformatieplan Zorg voor de Jeugd. Het landelijke programma ‘Zorg voor de Jeugd’ is in reactie op de tussenevaluatie van de Jeugdwet in april 2018 gestart. Voor Drenthe heeft de jeugdhulpregio een driejarig plan opgesteld. Deze onderdelen vormen het kader waarbinnen de gemeenten de transformatie van de jeugdhulp in Drenthe verder vormgeven.Via deze mailing houden we je op de hoogte van de voortgang van deze bewegingen.

Wil je meedenken, meepraten of meedoen met één van de projecten, stuur dan een mail met je contactgegevens naar info@jeugdhulpregiodrenthe.nl

 

 

Bestuurlijk Transformatie Akkoord Jeugd Drenthe

In de jeugdhulpregio Drenthe willen gemeenten en jeugdhulpaanbieders verder met transformeren en de zorg inhoudelijk vernieuwen en hebben hiervoor een Bestuurlijk Transformatie Akkoord Jeugd Drenthe afgesloten. ‘Preventief’, ‘normaliserend’, ‘op maat’ en ‘dichtbij huis’, ‘integraal’ en ‘met minder regeldruk’ geven de beoogde transformatie weer. Daarbij zijn de gemeenten in 2017 geconfronteerd met een tekort op het jeugdhulpbudget. De 6 transformatiebewegingen uit het Bestuurlijk Transformatie Akkoord Jeugd Drenthe dienen als uitgangspunten. De focus van het akkoord ligt expliciet op de ‘bedoeling’ van de transformatie:

  1. Van probleemgericht naar positieve gezondheid
  2. Van stepped care naar matched care
  3. Van incidenteel samenwerken naar samen continue verbeteren
  4. Van incidenteel en individueel leren naar structureel en samen leren
  5. Van regeldruk naar waarde toevoegen
  6. Van versnippering naar samenwerking

Deze bewegingen starten met de volgende activiteiten:

  • Maatschappelijke discussie over afbakening jeugdhulp met ouders, onderwijs, huisartsen enz.;
  • Laagdrempelig beschikbaar maken specialistische expertise voor verwijzers en professionals in voorliggende veld;
  • Drentse schrapsessies. Aanhaken bij landelijke schrapsessies.

Wat is de stand van zaken van het Transformatieplan Zorg voor de Jeugd Drenthe? Hierbij een korte update:
Na de vaststelling van het plan in september 2018 en de goedkeuring van het Ministerie eind vorig jaar zijn we van start gegaan met de drie thema’s.

Zorgmakelaar 
Jeugdigen met een Jeugdbescherming- of Jeugdreclasseringmaatregel moeten jeugdhulp krijgen die het best passend is, dichtbij, zolang als nodig en zo kort als mogelijk. Gecertificeerde Instellingen (JB Noord, WSG en LJ&R) en gemeenten starten binnenkort met een pilot Zorgmakelaar voor verwijzing naar gespecialiseerde jeugdhulp van jongeren met een JB- of JR-maatregel. We bespreken gezamenlijk de betreffende casuïstiek, waarbij per casus de mogelijkheden van afschalen en de witte vlekken problematiek in kaart worden gebracht. We verwachten dat de zorgcoördinator vanaf september a.s. kan starten met de werkzaamheden. De pilot moet ook leiden tot een betere samenwerking en bijdragen aan kennisuitwisseling en samen leren.

Kleinschalige Woonvoorzieningen 
In Drenthe zijn met regelmaat casussen waarbij het niet (direct) lukt om een passend hulpaanbod te vinden. Sommige kinderen worden daarom meerjarig geplaatst in niet passende voorzieningen. Vanuit de transformatiegedachte ‘Meer kinderen zo thuis mogelijk laten opgroeien’ willen we een nog meer passende oplossing creëren die voldoet aan de behoefte van kwetsbare jongeren en hun gezinnen met complexe problematiek. Vanuit een besloten veilige situatie kunnen zij zich richten op hun toekomstperspectief. We richten ons in eerste instantie minder op de fysieke kant van kleinschalige woonvoorzieningen en gaan uit van meer en beter samenwerken.
In het project wordt een koppeling gemaakt met PRACHT maar ook landelijke initiatieven worden gevolgd. Er is contact met andere jeugdhulpregio’s die dit onderwerp ook hebben opgenomen in hun Transformatieplan  o.a. FoodValley, Flevoland en Groningen.

Drentse Jeugdacademie 
De Drentse jeugdacademie zet in op het versterken van eigen kracht en zelfregie, bevorderen van veiligheid, werken vanuit een integrale blik, samenwerken (gericht op teamresultaat) en een leven lang leren en reflecteren. Het is bedoeld als een lerende omgeving voor professionals met samen leren, doen wat werkt en een praktijk die leren verbindt aan handelen. Centraal hierbij staat: steeds beter willen worden, benutten en ontwikkelen van kennis, van elkaar leren en reflectie van de cliënt. De ervaringen van de cliënten worden hierbij betrokken.
In de zomerperiode gaan we inventariseren: we spreken onder meer de portefeuillehouders jeugd van alle Drentse gemeenten, zorgaanbieders en kennisinstituten. We willen in deze fase vooral wensen en verwachtingen ophalen bij de verschillende partijen. Ook willen we i.s.m. CMO Stamm een subsidieaanvraag indienen bij ZonMw (als regionaal samenwerkingsverband) voor het vormen van een regionale kenniswerkplaats jeugd. Praktijk, beleid, onderzoek, opleidingen en ouders en jongeren leren en werken samen aan regionale maatschappelijke vraagstukken die bijdragen aan het gezond, veilig en kansrijk opgroeien en opvoeden van de jeugd. Deze werkplaatsen bestaan al in 13 andere regio’s, maar nog niet in Jeugdhulpregio Drenthe (JHRD).

De Jeugdhulpregio Drenthe in Beeld

Zoeken

Neem contact op

© 2021 · Wmo Jeugd Noord- en Midden-Drenthe · Privacy verklaring